Vervallen en niet-gebruikte geneesmiddelen horen niet thuis in uw medicijnkastje. Het gebruik ervan kan uw gezondheid schaden. Het is dus belangrijk dat u ze van de hand doet, maar niet op eender welke manier!
In samenwerking met de Gewesten en de gemeenten, hebben de farmaceutische laboratoria een voor de patiënt gratis oplossing uitgewerkt. In elk Gewest kunnen vervallen en niet-gebruikte geneesmiddelen worden teruggebracht naar de apotheek.
Voor het terugbrengen van uw vervallen en niet-gebruikte geneesmiddelen dient u enkele regels in acht te nemen. Deze regels vindt u terug in een praktische sorteerwijzer.
Wat kan ik niet binnenbrengen in de apotheek ?
- Lege glazen flesjes horen bij het glas (nadat ze goed gespoeld zijn).
- Doordruk- en kunststofverpakkingen (zogenaamde blisters) horen bij het huishoudelijk afval.
- Bijsluiters en doosjes horen bij papier en karton.
- Resten van bestrijdingsmiddelen, onkruidverdelgers, kunstmeststoffen en chemicaliën horen bij het klein gevaarlijk afval.
- Dieet- en babyvoeding, vitaminebereidingen en kruidenproducten horen bij het huishoudelijk afval.
- Naalden en spuiten worden na gebruik in een naaldcontainer bewaard. De inzameling gebeurt samen met het klein gevaarlijk afval. Informeer bij uw gemeente naar de locatie en/of de data. In sommige gemeenten kan men er ook mee terecht in het container- of milieupark.
-
Waarom zijn oude en vervallen geneesmiddelen zo gevaarlijk?
- Bij het gebruik van een vervallen geneesmiddel stelt men zich aan twee gevaren bloot:De stabiliteit van het aktief bestanddeel is niet meer gegarandeerd. De molecule kan allerhande chemische reacties ondergaan waarbij andere molecules of metabolieten gevormd worden. Licht, zuurstof, water en temperatuur zijn factoren die deze chemische reacties (vooral oxidaties) sterk bevorderen. De vorming van metabolieten heeft volgende consequenties:
Verminderde werking: Het aktief bestanddeel wordt omgezet in niet-actieve metabolieten. Dit verklaart de korte houdbaarheid van antibiotica-siropen die door de apotheker dienen opgelost te worden.
Kans op toxiciteit: Het aktief bestanddeel wordt omgezet in giftige metabolieten. Een gekend voorbeeld zijn de tetrayclines.
Kans op allergische reacties: Actieve bestanddelen worden omgezet in metabolieten waarop allergisch gereageerd wordt (ook opletten met zalven en crèmes).
Contaminatie of besmetting met bacteriën, virussen, schimmels,… van het preparaatis een tweede, belangrijke bron van gevaar bij het gebruik van oude en vervallen medicatie. - Men dient vooral op te letten bij:
– het gebruik van oogdruppels en -zalven die langer dan 1 maand geopend zijn.
– het gebruik van ontsmettingsmiddelen die reeds vervallen zijn.
– Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar een vervallen ontsmettingsmiddel kan ook besmet geraken met een kiem. Dit kan door de omzetting van het ontsmettingsmiddel in niet-actieve metabolieten. Aangezien bovenstaande produkten vaak gebruikt worden om de wondheling te bevorderen hoeft het niet gezegd te worden dat hun gebruik absoluut vermeden dient te worden. Steriele verpakkingen die reeds een tijdje geopend zijn worden beter ook niet meer gebruikt.